dimarts, 14 d’octubre del 2008

Para los hijos de tus hijos.


L’altre dia, perdent el temps cara al televisor va eixir, d’entre tots els anuncis que promocionen aquest individualisme hedonista tan nostre, va eixir un anunci preciós, on es succeïen les bones proposicions al ritme d’una fotografía impecable.
Em vaig deixar portar per l’anunci... fins que em vaig adonar que era un anunci, i la complaença va deixar pas a una gran curiositat per saber que collons ens pretenia vendre. Esperava que sortira alguna empastradeta del tipus “Forum” o “Expo de saragossa”, o inclús havera estat acceptable com a publicitat institucional d’aquella que ens fan els ministeris per gastar diners en imatge en comptes de donar-los un bon ús.

Però no, era un anunci d’Endesa... ací la curiositat es va convertir en mala sang i la fel em convidava a defenestrar directius, creatius publicitaris i fins i tot al becari que clava els videos dels anuncis...

Era aquesta la mateixa empresa que ha expulsat als Mapuches (ells parlen de “recolocació”) i destruint un ecosistema on podem trobar 77 espècies en perill d’extinció. La raó? Construir una presa que inundarà 3.500ha de bosc verge, pastures i territòri dels indigenes Pehuenche que inclòu cementiris i llocs sagrats. Durant el procés, es van produir pressions sobre la població que anaven a expulsar, amb soborns, amenaçes dirèctes, falsificació d’informes ambientals... encara hi ha dirigents mapuches empresonats arrel de les protestes contra la despossessió.

Al 2005 iniciaren altra empastrada de les seves, també a Xile, que afecta una reserva natural i enfonsaría baix les aigues la ciutat de Cochrane...

He tractat d’informar-me a la seva web, per vore si era tansols un truc per fer acudir a la gent i mostrar-se tal com son en realitat, però no, resulta que al damunt feien ostentació de que formaven part del “Pacte Mundial” (que sona un poc a “Premi en el camp de la Exelència”) que signaren al 2001 per a “adoptar, apoyar y promulgar diez principios básicos universales relacionados con el respeto de los derechos humanos, las normas laborales, el medio ambiente y la lucha contra la corrupción y el soborno.”

Para los hijos de tus hijos

Una terra perduda, de pobles desposseits

Para los hijos de mis hijos

El meu compte corrent

I la mort del naixement per a les espècies en perill d’extinció...

Que tornen als anuncis idiotes i, com a mínim deixen de presentar-se com algú amb consciència i preocupacions per el medi ambient i els drets humans, en cas contrari, algú tindría clavar-los aquest decàleg de principis per el cul i pegarli foc.

I es que després, quan apareix algún cap d’estat amb el trellat suficient per limitar l’expoli de les transnacionals sobre el sector públic, si que podem trobar els nostres polítics eixint en defensa dels “nostres interessos”... que resulten ser les accions dels qui tenen diners i no els drets humans dels menys afavorits.

Ací va una mostra del que vol endesa per als fills dels que no son accionistes...


el que veiem


el que passa...