dimecres, 6 de maig de 2015

Documental-Una comarca una Força

Documental "Una comarca una força, l'assamblea contra la planta de residus animals" sobre la lluita veinal contra el projecte que es vol implantar a la Pobla del Duc.
Parlem amb veíns dels pobles afectats pel projecte i amb persones que ja pateixen infraestructures d'aquest tipus.


Més informació www.unacomarcaunaforca.blogspot.com

Deixem a continuació algunes reflexions sobre el procés d'imposició d'aquest projecte que no hem pogut reflexar del tot al documental, o que han aplegat a última hora i no hem trobat lloc per encalçar-les.

La politització del conflicte;
Com diu Natalio el conflicte s'ha polititzat; en primer lloc la conselleria d'infraestructures que pilota Isabel Bonig ha tirat endavant el projecte contravenint informes tècnics i saltant-se procediments com el d'informació pública i la resposta a les al·legacions fetes individualment per més de 3000 veïns de la vall d'Albaida.
Pel que fa a les forces polítiques de la comarca, totes es van posicionar públicament en contra al ple de la mancomunitat, i a hores d'ara sols faltaria una explicació per part del grup Popular de la Pobla del duc. Tot i això, com varem poder averiguar durant la conversa que varem tindre amb els propietaris de l'empresa a Beniparrell, polítics de diversos partits han anat a vore les instal.lacions i no tenien cap problema (segons l'empresa clar..). D'aquestes trobades la més lamentable és la que relata el pare de l'actual propietari on Barranca, l'alcalde de Castelló de Rugat, que s'ha posicionat públicament en contra de la planta, li deia això de
 "xè maricó  en ves de posarte ahi perque no el poses uns metros mes cap allà i estas en el meu terreno i aixina els beneficis venen pa la meua "
És a dir, una cosa de cara al públic i altra cap a dins, que no és altra que "apoyar a les empreses"
D'altra banda pel que fa a la resta de forces polítiques tot i el posicionament públic pocs han sigut els ajuntaments que s'han posat activament en contra, sobretot els d'Otos i la Pobla del Duc.
En el cas del posicionament de Vicent Gomar, ens queda un interrogant important. Ell nega que es saber res del projecte i que l'empresa haja anat a donar explicacions a la Pobla del Duc, però l'anterior alcalde i els propietaris de l'empresa diuen que ho sabia perquè en la primera localització que es va triar li agafaven terrenys a son pare i li varen pagar una senyal. 
 Al marge d'aquest merder de jocs polítics locals, es tracta d'un conflicte ambiental, que afecta a bona part de la comarca, i les malalties infeccioses i els olors insoportables no entenen de colors polítics, la merda l'olorem tots, encara que alguns estiguen més acostumats que altres.

Els interessos
Quin interès pot tindre l'empresa en fer aquesta planta precisament a la Pobla del Duc, si no tenim una activitat intensiva a la comarca?
Pel que pareix no la tenim però estem enmig de diversos punts que els resulten interessants a nivell logístic, diuen que per a anar a la Pobla del duc no pillen cap semafor
"moatros tenim 50 camions ací, jo d'alli puc anar a Lorca, Ciudad Real, Mardid, Tortosa, Cuenca Xàbia, Dènia,  agarre el barco i ixc a Palma de Mallorca, tots els dies de servici"
Com veiem no es tracta de solucionar el problema de residus animals a la comarca, o al País Valencià, sinó que es tracta de l'interés empresarial per créixer sense mesura ni contemplacions per qui puga patir-ne les conseqüències. No s'entén tampoc veient açò on està l'interés comunitari que veu la conselleria.

Pel que fa als interessos del ajuntament de la Pobla, segons l'empresa Natalio només va demanar que l'empresa pagara un cotxe per als serveis municipals i que pagara la mascletà de la raïmà.  Segons l'empresari, per a ell 20 o 30.000 euros no li suposen res per a una empresa que costa 10 milions d'euros. 

20.000 euros eren els que va tindre que pagar l'empresa que està fent la vida impossible als veïns de Fortuna, que després de la denúncia segueixen patint les olors. És a dir, si després hi ha algun problema, es ix relativament barat seguir fent l'empastrada si tenen les institucions de cara com és el cas.

Dins de l'interés logístic, es preguntàvem perquè concretament a la Pobla del Duc i no al polígon de Xàtiva, que està tan ben comunicat per tren i autovia, la resposta ens la donà el mateix empresari, coneixia a Natalio perquè era novio de la seua germana.
Dins dels possibles interessos que puguen tindre la gent dels pobles, en els temps que corren podria ser que done feina... que al final serien entre 4 i 30 llocs de treball per fer una activitat que podria perjudicar a 6 km a la redona com a Fortuna.

Un altre element que va eixir a la llum és que el pare del propietari de l'empresa és cosí del director General d'Iberdrola a la Comoditat Valenciana, segons ell són "uns merdes" dins del món empresarial valencià. Al cap d'un ratet però , comentava que va parlar amb el seu cosí per a que modificaren el traçat d'una línia de mitja tensió que hi ha projectada entre la pobla i Castelló per a que passara pel costat de la planta i els eixira gratis l'enganxe a la llum.
Desconeguem si el seu cosí els ha pogut fer també algun enganxe en la conselleria d'imposicions destrucció del territori.

Dins de les diverses empreses que gestiona Ricardo S. Cases hi ha Altrans Gestión (que ha adquirit mitjançant Mer Caldera) , creada al agost del 2011 amb l'objectiu de fabricar transformar, enmagatzemar i expedir energia elèctrica. Les dues empreses tenen seu al C/Albal i Albufera S/N de Beniparrell però després de vore tot el carrer i preguntar a l'oficina de correus els companys de l'assamblea no varen ser capaços de trobar-les.

La por
A Abanilla, el poble on està situada l'empresa Grasas martinez Gonzalez ens varem trobar amb que ningú volia dir res al respecte davant la càmera, que la cosa afectava als de Fortuna... una mostra del caciquisme que encara perviu també a la nostra vall.
A la Pobla hi havia gent que no volia parlar, gent a la que li pareixia mal la planta  però no volien dir res públicament, per por a ves a saber que
Afortunadament a diferència del cas de Múrcia, ací han trobat pobles amb gent desperta que s'ha organitzat per oposar- se més enllà de les tertúlies de bar. 
Ara falta per vore si la justícia mira pel benestar de tots els habitants de la Vall d'Albaida o per beneficiar la butxaca d'un empresari de Beniparrell.